Kaarsvet vlekken verwijderen

Voorkomen door te behandelen met anti-hechtspray

Wanneer kaarsen op de tocht staan verbranden ze ongelijkmatig, waardoor ze druipen. En dat laat soms lelijke vlekken achter op de kandelaars, het tafeltextiel, hout of andere soort ondergrond. Let daarom goed op dat u uw kaarsen altijd op een tochtvrije plek brandt. Behandel de kandelaars vooraf alvast met een anti-hechtspray, waardoor eventueel gelekt kaarsvet gemakkelijker is te verwijderen.

Gaat het dan toch een keertje mis? Onze oma’s deden het zo:

  • Verwijderen van kaarsvet op textiel

De vlekken voorzichtig verwijderen met een strijkijzer. Zet de thermostaat niet al te heet en zorg voor voldoende absorberend keukenpapier tussen de vlekken en het strijkijzer. Voorkom hard duwen, en laat het strijkijzer ook niet te lang op dezelfde plek staan.

  • Verwijderen van kaarsvet op glas

Heet water, een afwasborstel en een beetje schoonmaakmiddel doen wonderen. Of zet het glas even in de vriezer (met een zakje er om heen), dan laat het kaarsvet daarna vrij gemakkelijk los.

  • Verwijderen van kaarsvet op hout of steen

De methode voor het schoonmaken van textiel werkt ook voor vlekken op hout of steen. Maar een strijkijzer kan voor een houten ondergrond soms te warm zijn. Probeert u het eens met een niet te hete föhn, en zodra het kaarsvet zacht / vloeibaar wordt voorzichtig deppen met absorberend keukenpapier.

En voor het zware schoonmaakwerk gebruik Losefix

Probeert u eens Losefix, voor het zware schoonmaakwerk. Probeer het middel wel altijd eerst op een kleine plek uit, buiten het zicht, zodat u er zeker van bent dat het de ondergrond niet aantast! En gebruik altijd een witte poetslap (geeft geen kleur af). Zorg voor voldoende ventilatie tijdens gebruik en vermijdt open vuur en roken. Spoel de behandelde oppervlakte na met schoon water, eventueel met wat schoonmaakmiddel.

Terug naar tips voor kaarsen