Tips voor goed brandende kaarsen

Haal het beste uit kaarsen

Soms branden kaarsen niet zo mooi als verwacht. En dat komt niet altijd door de kwaliteit van de grondstoffen, het kan simpelweg de beste kaars overkomen. Maar wat dan te doen?

  • Staat de kaars op de tocht, in de buurt van een verwarming of raam?

Dat zou een reden kunnen zijn van bijvoorbeeld scheef afbranden van de kaars, walmen van de vlam of druipend kaarsvet. Zet de kaars dan op een andere plaats en probeer het opnieuw.

  • Is de lont van de kaars misschien te lang?

Knip de lont dan bij met een schaar. Houdt hiervoor ongeveer een centimeter lengte aan. Herhaal dit wanneer nodig. Let op: laat nooit stukjes lont of andere vervuiling zoals luciferresten in de kom van de kaars liggen! Want dat zorgt voor vervuiling van het brandproces, waardoor de vlam kan gaan walmen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn: in extreme gevallen kan het een steekvlam veroorzaken.

  • Bevindt de lont zich wel in het midden van de kaars?

Soms zakt een lont tijdens het branden van de kaars wat scheef, of loopt de lont op sommige stukken niet precies door de kern van de kaars. Los dit op door de lont na het doven (en als het kaarsvet iets is gestold) met een stokje of de achterzijde van een lucifer voorzichtig richting het midden van de kaars te duwen.

  • Is de kom van de kaars misschien te diep?

Mogelijk brandt de buitenzijde van de kaars minder snel mee, wanneer de kaars bijvoorbeeld op een koude plaats staat. De vlam zakt dan steeds dieper in de kom van de kaars weg.

Oplossing 1:

Natuurlijk kan de buitenrand van de kom dan wat worden afgesneden. Het beste resultaat bereikt u als u de kaars na het doven eerst wat laat afkoelen, waarna u het nog zachte overtollige kaarsvet netjes weg snijdt.

Oplossing 2:

Een andere methode; als de kom van de kaars nog niet erg diep is ingezakt, kunt u na het doven van de kaars de buitenrand met uw handen voorzichtig iets naar binnen duwen. Let op: met indrukken van de buitenrand stijgt het niveau van het kaarsvet in de kom, zorg er dus voor dat de lont niet ‘verdrinkt’! Gebeurt dit per ongeluk toch, snijdt dan voorzichtig een klein kuiltje kaarsvet rond de lont weg. Dan krijgt de lont weer wat lengte om te branden.

Oplossing 3:

En soms kan het plaatsen van een messing ring over de top van de kaars een oplossing bieden. Door het gewicht van de ring brandt de kaars gelijkmatig op. Deze ringen zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar (30-80 mm diameter). Neem voor informatie gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Terug naar tips voor kaarsen